top of page
  • Kärolin Kork

Rahvaküsitlus: Mis on metsa väärtus sinu jaoks?


Üle poole Eestist kuulub metsamaa alla. Mets on rahva jaoks üldiselt tähtsal kohal, see ei ole ainult puud vaid elupaigad loomadele, toit, hingeline väärtus, rahu jne. Mets on aeglaselt taastuv loodusvara ja sellega tuleb mõistlikult ümber käia. Metsa kasu majanduslikult ei seisne ainult puidus, vaid kasu tuleb ka metsas kasvava saagi korjamisest või matkalaagritest. Metsa väärtus on väga erinev sõltuvalt huvigrupist. Väärtus võib sõltuda sellest, mis seos on inimesel metsaga olnud. Metsaärimehed näevad metsas kasumit ja numbreid, kuid samas näevad ka metsa teisi väärtusi. Metsa teine pool on aga vaimne väärtus, eriti eestlaste jaoks, kellele on sajandeid mets väga olulist rolli mänginud. Paljud inimesed tajuvad metsa energeetilist poolt, saavad sinna vaikusesse minna ning kogevad metsa tervendavat võimet. Samuti on mets oluline loomadele, kus on nende elupaigad, toit ning varjupaik.


Seoses ELU projektiga viidi läbi rahvaküsitlus metsa väärtuse teemal. Küsitluse osas kasutati küsitletavate suhtes juhuvalimit ja eristati vastused kolme grupi vahel: linnas elavad kodanikud (40 vastajat), maal elavad kodanikud (20 vastajat) ja marja/seene müüjad (7 vastajat).


Nagu teada, võivad erinevad huvigrupid metsa erinevalt väärtustada. Marja ja seene müüjate jaoks tulenevalt küsitlusest oli metsal andmise ja kasumi väärtus. Kuigi marjamüüjad teenivad tulu metsasaaduste müügist, oli enamuse jaoks metsa väärtus siiski toit ja elu. Metsa väärtus seisneb nende jaoks ka lisaraha teenimise võimaluses. Mainiti ka metsa stressitaandavat võimet, saab vaikuses marju korjates oma mõtteid puhastada. Nii võib vahel rahulikult metsas käies endalegi talvevarusid kappi korjata.


Linnas elavate vastajate seas on metsa väärtuse kohta erinevaid arvamusi. Tihedamini tuli välja mets kui vaikus, mis tundub ka loogiline, kuna linnakärast eemale saamiseks on vaikne mets üks hea lahendus. Samuti toodi välja metsa majanduslikku kasu paberitööstuste ja kütte näol. Kuna linnarahval pole tihedat kokkupuudet metsaga, mainiti ka metsalaagrites ja rännakutel käimise võimalust. Linna elaniku jaoks tähendas mets ka puhast õhku ja loodust. Kuigi tihti pole kiire elutempo juures aega väikese jalutuskäigu jaoks metsas, nauditakse seda võimalusel hea meelega.


Maal elava vastaja jaoks oli küsitluse põhjal metsal suur väärtus küttepuude näol ning toodi välja ka juurdekasvu tähtsus. Küte on kindlasti maal elava rahva jaoks tähtis, kuna elumajades on enamasti säilinud ahjuküte. Kuna maaelanikkond on tihedalt seotud metsaga, ei pandud tihti tähele metsa väärtust vaikuse ja rahu näol, kuid side metsaga on neile siiski oluline. Sarnaselt marjamüüjatega on maal elava kodaniku jaoks metsa üks väärtusi toit. Mets asub lähedal ja pole keeruline minna metsast saaki korjama. Metsa väärtus jalutuskäiguks ja looduse nautimiseks on olulisel kohal küsitletute seas. Maa elanikkonna poolt lisati ka seda, et mets on kui vari, üldiselt tõlgendati seda mõistet nii, et see on koht kust saada varju, et mõtetesse selgust luua. Välja toodi ka metsa väärtus sõltuvalt metsa vanusest ja seisukorrast. Küsitletavate hulgas leidus ka neid, kes väärtustasid metsa kui loomade põliselupaika.


Üldiselt on kõigi jaoks metsal mingi väärtus ja koht meie südames. Metsa kasum majanduslikult on oluline, kuid tuleb säilitada jätkusuutlikku metsamajandust, et metsa jätkuks veel kauaks. Metsa väärtustavad inimesed küll erinevalt, kuid ühisel arvamusel ollakse siiski metsa kui puhta looduse ja rahu sümbolina. Tuleb välja, et tavarahva jaoks on metsa vaimne väärtus endiselt väga olulisel kohal.



Mets on rohkem kui puud

Küsija rollis on Carl Voldemar Laksberg, kes võttis intervjuu Margus Maasikult. Kuidas kirjeldaksite metsa mõistet? Metsaga kaetud maa-ala koos seda katva taimestikuga ning seal elava loomastikuga. De

bottom of page